1.600 werkplekken binnen 6 weken migreren naar Windows 7?

Deze hogeschool deed het!

1.600 werkplekken binnen 6 weken migreren naar Windows 7?

Begin 2014 stonden de bladen er vol mee; end-of-support van Windows XP. Voor menig bedrijf en instelling was dat hét signaal om over te stappen naar een nieuw operating systeem, zo ook voor deze vooraanstaande hogeschool. In korte tijd moesten grote stappen worden gezet om continuïteit en veiligheid te waarborgen, maar docenten en studenten zijn nu zeer tevreden.

Een behoorlijke uitdaging!

Om migratiedoelen te realiseren, wordt idealiter een pad van business requirements, eisen en wensen bewandeld. Maar van het moment van serieuze berichtgevingen tot de deadline waarop Windows XP niet meer zou worden ondersteund, resteerden slechts 6 weken. De planningstijd was kort, maar dat weerhield het team, dat voor een behoorlijke uitdaging stond, er niet van om het geheel secuur voor te bereiden.

Hoe beperk je de overlast?

De desbetreffende hogeschool heeft ruim 1.600 werkplekken voor zowel docenten, medewerkers als studenten, verspreid over de 5 vestigingen in Nederland, plus enkele buitenlandse locaties. Vanaf april ’14 doorgaan met Windows XP was onbespreekbaar vanwege mogelijke virussen en andere beveiligingsrisico's. Ook werd Internet Explorer 8 niet langer ondersteund. Daarnaast moesten de gebruikers zo min mogelijk van de migratie merken. Daarom werd gekozen voor de 32 bit variant van Windows 7 om het nieuwe operating systeem zo dicht mogelijk bij de bestaande situatie te houden.

Omwille van tijd en het beperken van eventuele risico’s, adviseerde InterExperts de applicatiedistributie ZenWorks. Ook werd besloten om geen applicatierationalisatie door te voeren, maar alle applicaties in de distributietool te plaatsen.

Een strakke planning

Allereerst werd op de kleinste vestiging van de hogeschool een pilot gedraaid. Applicaties die niet direct goed werkten en de eerste ‘kinderziektes’ werden zo  opgespoord. Bij deze pilot kreeg men al een ultieme test qua planning en uitvoering, want er liep een server vast. Toen dit probleem was opgelost, ging alles in een sneltreinvaart. Hierna is geïnventariseerd én uitgesproken wat goed en slecht ging. Zo was het team optimaal voorbereid op de grote migratie in het paasweekend (20/21 april ’14). Toen waren op alle Nederlandse vestigingen van de hogeschool migratieteams aanwezig.

Begonnen werd met de studentenwerkplekken; die zijn het meest standaard ingericht en dat zijn de grootste aantallen. Daarna waren de werkplekken van docenten en medewerkers aan de beurt. Alle migratieteams tekenden aan het einde van iedere dag op een plattegrond aan welke ruimtes gedaan waren en binnen het weekend werden alle werkzaamheden met een minimaal aantal tegenslagen voltooid.

Denken aan de toekomst

Over het algemeen hebben studenten en docenten zeer weinig van de migratie gemerkt. Natuurlijk moest men even wennen en soms wat meer zoeken naar een applicatie, maar dat was te verwaarlozen. Feit is, dat de 12.000 gebruikers na de migratie zonder noemenswaardige problemen direct verder konden in een nieuwe en betrouwbare werkomgeving. Bovendien denkt de hogeschool alweer verder aan de toekomst, Windows 8, om zo haar vooruitstrevende positie te waarborgen.

Migratie was goed besluit

Deze migratie vroeg veel flexibiliteit van docenten, medewerkers en studenten van de hogeschool. Maar niets doen en doorgaan met Windows XP was geen optie. 1.600 Werkplekken in zo’n kort tijdsbestek, met de hulp van InterExperts, migreren naar Windows 7 was een goed besluit. Het heeft het aanzien van de school goed gedaan en de gebruikers zijn zeer tevreden.

Ook de systemen binnen uw organisatie migreren naar het nieuwste operating system? Bel InterExperts voor een afspraak, 010 - 291 96 10.

Contact opnemen?

InterExperts kan u helpen bij het oplossen van uw IT problemen. Met jarenlange ervaring bij grote én kleine bedrijven zijn wij een uitstekende dienstverlener met een no-nonsense aanpak! Neem nu contact met ons op! å

Trotse leverancier van o.a.

 
Bekijk meer van onze referenties! å